Username:
Password:
Register Forgot?

Dilber Kılınçer - Yanarsam Nar-ı Aşkınla

...
6768 views | Category: Music | Added by nihavend on 2012/06/17
Tag: türkçe olimpiyatları, almanya, dilber kılınçer, naat, peygamber, leyla hanım, osmanlı, ilahi, dini musiki, biyografi, şarkı sözleri, ilahi sözleri

Naat Gecesi 2012 - 5 Nisan 2012 - Ludwigsburg - Stuttgart - Almanya

Dilber Kılınçer; 1850'li yıllarda Osmanlı'da yaşamış bir şair ve bestekar olan Leyla Hanım'a ait olan "Yanarsam Nar-ı Aşkınla" adlı naatı seslendirmektedir.

Müzik: Ersin Yıldız
YANARSAM NAR-I AŞKINLA YANAYIM (SÖZLERİ)

Yanarsam nâr-ı aşkınla yanayım ya Resûlallah
Ezelden bağrı yanmış bir gedâyız yâ Resûlallah
Hevâ-yi nefsime tabî olup pek çok günah ettim.
Huzûra hangi yüz ile varayım, yâ Resulallah
Harîm-i ravzanâ sürmüş iken ruy-ı siyahım ah
Yine cürm ü günaha mübtelâyım, yâ Resûlallah
Kapında boynu bağlı bir esirim destgîr ol sen
Garibim bîkesim bî dest ü payım yâ Resûlallah
Kulun Leylâ'ya şahım, var iken dergâh-ı ihsanın
Varıp ben hangi şâhâ yalvarâyım, yâ Resûlallah

LEYLA HANIM (Biyografi)

İstanbul'da doğmuştur. 19. yüzyılın usta şairlerinden Keçecizâde İzzet Molla'nın akrabasıdır ve İzzet Molla'dan etkilenmiştir. Leylâ Hanım bazı şiirlerinde dayısı İzzet Molla'yı üstad olarak anar. Kaynakların Mevlevîlik’i benimsediğini bildirdikleri Leylâ Hanım İstanbul'da ölmüştür.

Son dönem divan şiirinin vasat sanatçılarından olan Leylâ Hanım edebiyat tarihimizdeki yerini hanım şair olmasına borçludur. Şiirlerinde bir Mevlevî şeyhi olan Şeyh Gâlib'in etkisi görülür. Divan şiiri gazellerinin ana teması olan aşkı Leylâ Hanım da gazellerinde işlemiştir. Bazı gazellerinin sonunda Mevlânâ anılmış olmakla birlikte, onun daha çok beşerî aşkı işlediği görülmektedir. Hatta gazel ve şarkılarında konu gereği dile getirdiği sevgi, içki ve eğlence meclisleri bir kadın olarak onun yanlış anlaşılmasına yol açmıştır. Hem dayısı hem de hocası olan İzzet Molla'dan birkaç şiirinde söz eden Leylâ Hanım, onun bazı beyitlerini tazmin ve bir gazelini tahmis etmiştir. Ayrıca divan şiirinin Bakî gibi eski usta şairlerinden bazılarına nazire yazan Leylâ Hanım, döneminin şairlerinden bazılarının şiirlerini de tanzir etmiştir.

Kaynak: yeniforumuz.biz

COMMENTS

6 + 1 =
Suggest Video | Search | Contact | RSS | Twitter | Facebook | ⚾ Switch Theme