Username:
Password:
Register Forgot?

Ravi Shankar & Anoushka Shankar - Sitar

...
4719 views | Category: Music | Added by asmer on 2012/12/26
Tag: ravi shankar, sitar, hint müziği, live performans, düet, anoushka shankar, biyografi, ravi shankar kimdir

Hintli sitar üstadı Ravi Shankar, kızı Anoushka Shankar ile düeti. Anoushka Shankar babasının ezgilerini sitar eşliğinde yorumluyor.
RAVI SHANKAR KİMDİR?

1967'de Woodstock'ta ve Monterey Pop Festivali'nde çalan Shankar ayrıca keman üstadı Yehudi Menuhin ve caz efsanelerinden saksafoncu John Coltrane ile de müzik yaptı.
Shankar bazı film müzikleri de besteledi. Bunlar arasında en çok bilinenler Satyajit Ray'ın Apu üçlemesi (1951-1955), Richard Attenborough'nun Gandhi (1982) filmleriydi. Sanatçı, Passages filminin müziğini de Philip Glass ile birlikte besteledi.

Sanatçı yıllar sonra katıldığı Monterey Pop Festivali'yle ilgili bir sohbetinde insanların o kadar gösterişli giyinmiş olmasının kendisini şok ettiğini söylemişti.

Shankar Rolling Stone dergisine verdiği mülakatta Jimmy Hendrix'in sahnede gitarını yakmasından dehşete kapıldığını da anlatmış "Benim için çok aşırıydı. Bizim kültürümüzde enstrümanlara öyle saygı duyarız ki, tanrıdan bir parçadırlar adeta" diye konuşmuştu.

Shankar 1999'da Hindistan'da sivillere verilen en büyük nişan olan Bharat Ratna yani Hindistan'ın Cevheri'ne layık görülmüştü.

Tarihi Varanasi kentinde Bengal bir ailenin çocuğu olarak doğan Shankar sanat hayatına önce kardeşinin grubunda dansçı olarak başlamış, 18 yaşında sitar öğrenimine başlayınca dansı bırakmıştı.

Yedi yıl Hindistan klasik müziğindeki Maihar Gharana tarzının kurucusu Baba Alaaddin Han'ın öğrencisi olan Shankar daha sonra ustalığıyla ülkesinde ün kazanmıştı.

Kızlarından, Anoushka Shankar da babası gibi Sitar çalıyor. Shankar'ın diğer kızı ise Grammy ödüllü ünlü şarkıcı Norah Jones.
Shankar'ın ünü Beatles grubuyla birlikte dünyaya yayılmıştı.
Ravi Shankar son yıllarda eşiyle birlikte California'daki Encinitas'da yaşıyordu.

Hintli sitar üstadı Ravi Shankar geçirdiği ameliyat sonrası uygulanan tedaviye yanıt vermedi. San Diego'daki Scripps Memorial hastanesinde bir süre tedavi gören sanatçı yaşamını 12 Aralık 2012 de yitirdi.

COMMENTS

6 + 5 =
Suggest Video | Search | Contact | RSS | Twitter | Facebook | ⚾ Switch Theme